Restauracja to miejsce, które oprócz odpowiedniego klimatu powinno także być doskonale wyposażone. Wszystko po to, by odwiedzający ją goście byli zadowoleni i czuli się w niej lepiej niż we własnym domu.
Sercem każdej restauracji jest kuchnia. To w niej przygotowywane są rozmaite posiłki, które z założenia mają trafić w wymagające gust przybywających gości. Praca w niej powinna zatem przebiegać gładko, ale także bezpiecznie. Aby tak było, musi być dobrze wyposażona, a meble kuchenne powinny być właściwie rozmieszczone. Poszczególne segmenty nie mogą znajdować się zbyt blisko siebie, bo w przypadku nieuwagi może dojść do tragicznego w skutkach poparzenia.
Właściciel takiego miejsca powinien zadbać o bezpieczeństwo swoich pracowników i zapewnić im warunki, w których będą mogli uskuteczniać swoje kulinarne wizje. Wiele miejsc odbiega od tego schematu, ale można zauważyć ogromną zmianę i odpowiedzialne podejście do tematu. Jest to bowiem kwestia, której nie można lekceważyć i zdać się na łut szczęścia.